De nieuwe boekhoudregels die op 1 januari 2013 van kracht worden zouden de vermogenspositie van PostNL afgelopen kwartaal met 1,58 miljard euro hebben verlaagd. Het eigen vermogen van het bedrijf bedroeg op dat moment 925 miljoen euro, waardoor er sprake zou zijn van een negatief eigen vermogen. Dat staat de uitkering van cashdividend in de weg.

Bos benadrukte dat de uiteindelijke uitwerking van de boekhoudregels afhankelijk is van de op dat moment geldende rentevoet. Hij gaf echter ook aan dat een snelle terugkeer naar cashdividend door het vooruitzicht van een negatief eigen vermogen ,,lastig” is.

Schuldpositie

PostNL wil de opbrengst van de verkoop van zijn belang van 29,9 procent in TNT Express aan UPS gebruiken om de schuldpositie te versterken en over te kunnen gaan op een dividend in contanten. In dit verband wacht het bedrijf echter nog op het groene licht van de Europese toezichthouders voor de overname.

Die goedkeuring wordt mogelijk gekoppeld aan de eis om delen van TNT Express te verkopen. PostNL kan interesse hebben in de die onderdelen als ze passen in de strategie om het pakketvervoer van het bedrijf te versterken, stelde bestuursvoorzitter Herna Verhagen.

Niet opportuun

Het postbedrijf mag al 10 procent van de aandelen TNT Express die het bezit verkopen. Bos noemde die mogelijkheid op dit moment echter ,,niet opportuun''.

Verhagen wilde desgevraagd niet ingaan op de gevolgen van de onverwacht sterke krimp van de postmarkt op de reorganisatieplannen. De nieuwe opzet en de bijbehorende doelen van de reorganisatie worden uiterlijk bij de presentatie van de resultaten van het vierde kwartaal bekendgemaakt, herhaalde ze.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl